Please enter the email address you used to register. We will then send you a new password.
Brak produktów
20" x 4 1/2" wkład mechaniczny typ Big Blue z włókniny polipropylenowej do wody zimnej
Wieloletnie doświadczenie z zakresu higieny i uzdatniania wody przyczyniło się do tego, że możemy Państwu zaproponować sprawdzone , pewne i skuteczne rozwiązania. Kładziemy nacisk na rozwój i doskonalenie umiejętności naszych pracowników by usługi przez nich wykonywane były zawsze najwyższej jakości. Nieustannie podnosimy jakość naszych świadczeń (m.in. poprzez uczestnictwo w specjalistycznych szkoleniach). Poniżej przedstawiamy przydatne informacje z dziedziny, którą się zajmujemy na co dzień.
Pytanie pierwsze: co powoduje, ze woda zyskuje właściwości, które określamy jako "twarda woda"? Za twardą wodę odpowiada stężenie soli wapnia i magnezu. Kłopoty z twardą wodą to przede wszystkim niezbyt estetyczny osad, a także kamień kotłowy pojawiający się w czajnikach, wewnątrz zmywarek, w bębnach i grzałkach pralek oraz w wielu innych miejscach w gospodarstwie domowym. Zalecana wartość twardości ogólnej wody wynosi od 60 do 500 mg CaCO3/dm3. Normę tę reguluje rozporządzenie dotyczące jakości wody zdatnej do spożycia. Zalecaną do użytku domowego normą jest ok. 60 mg CaCO3/dm3. Jak zadbać o zmiękczenie wody? Wśród sprawdzonych i polecanych sposobów na likwidację twardości wody podaje się często sposób znany pod nazwą wymiany jonowej. Taka wymiana opiera się na wykorzystaniu kwaśnych kationitów, które pracują w cyklu sodowym. Oznacza to, że jony wapnia i magnezu są zatrzymywane i wymieniane na jony sodu. Po zakończeniu procesu stężenie jonów sodu rośnie. W którymś momencie zdolność wymienna żywicy kończy się. Zdolność tę powinno się przywrócić w procesie regeneracji za pomocą solanki, którą wytwarza się przez rozpuszczenie chlorku sodu w postaci soli w pastylkach. Należy jednak pamiętać, że przeważnie całkowite usunięcie twardości wody nie jest zalecane.
Dlaczego woda mętnieje? Może być to rezultat obecności gliny, związków żelaza, manganu, iłów lub substancji humusowych, a także planktonu czy mikroorganizmów w wodzie. Mętna woda to nie tylko nieciekawy wizualnie płyn. Mętna woda to także sygnał, aby zwrócić uwagę na jakość mikrobiologiczną używanej lub spożywanej wody. Obowiązujące przepisy sanitarne (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, Dz.U. 2017 poz.2294) jasno określają, że dopuszczalna mętność wody wynosi 1 NTU. Filtrowanie wody, czyli usuwanie z niej zanieczyszczeń mechanicznych, które czynią ją mętną, może odbywać się na kilka sposobów. Część z nich została wymienione już powyżej. Chodzi między innymi o aerację, koagulację, ale także flokuację. Dlaczego warto zwracać uwagę na mętność wody? mętność może oznaczać, że w wodzie występują pasożyty, mętność wpływa na skuteczność dezynfekcji, oddziałuje także na stabilność mikrobiologiczną wody w sieci wodociągowej. Czyszczenie wody może odbywać się za pomocą sita do cedzenia wody, filtrów do uzdatniania wody (najlepsze filtry do wody należy dobierać według potrzeb; filtry mogą być powolne, pospieszne lub ciśnieniowe), klarowników, osadników, urządzeń membranowych.
Spośród najistotniejszych parametrów filtrów do uzdatniania wody warto na początek wymienić cztery: rozmiar, wydajność, temperatura pracy, żywotność wkładów i lamp UV. Jeżeli chodzi o kryteria doboru najlepszego filtra do wody, to rozmiar oczywiście odegra spore znaczenie (chyba, że zgodnie z planem klienta filtr do wody zostanie zainstalowany w piwnicy przy hydroforze). Kierując się rozmiarem filtra, warto pamiętać, że oprócz niewielkich rozmiarów (filtr, który mieści się pod szafką kuchenną lub przy kranie) trzeba też pomyśleć o jego jakości czy też wydajności. Wydajność gra pierwsze skrzypce. To oczywiste. Producenci filtrów do wody bardzo często, chcąc określić wydajność urządzenia, kierują się liczbą osób w gospodarstwie domowym. Stąd filtry przygotowane z myślą o trzy- lub pięcioosobowych rodzinach. Nie należy zapominać, że filtry do uzdatniania wody nie wykonują swojej pracy w temperaturze poniżej zera stopni Celsjusza. Zakres temperatury, przy której filtr działa bezproblemowo, jest bardzo szeroki i wynosi od 2 st.C do 50 st.C.Nie tylko temperatura pracy, ale także żywotność wkładów i lamp UV jest znacząco zróżnicowana. Raz na dwa, cztery miesiące (maksymalnie pół roku) zaleca się wymianę wkładów węglowych oraz sedymentacyjnych. Z kolei membrany osmotyczne pochodzące od znanych producentów mogą posłużyć swoją nieprzerwaną pracą nawet od trzech do pięciu lat. Żywotność samej tylko lampy ultrafioletowej wynosi jeden rok, czyli dwanaście pełnych miesięcy.
W wypadku, gdy w trakcie montażu układu RO nie została zachowana sterylność, mogą pojawić się bakterie. Mogą także pojawić się, jeżeli nie dbamy o czystość w okolicy wylewki. Warto jednak mieć w pamięci, że regularna wymiana zbiornika (mniej więcej raz na dwa, trzy lata) oraz dokonywanie okresowej dezynfekcji układu odwróconej osmozy może zapobiec kłopotliwemu pojawieniu się bakterii.
Najlepsze filtry do uzdatniania wody działają na podstawie takich materiałów filtracyjnych jak węgiel, sznurki bawełniane, ziemia okrzemkowa czy piasek. Warto pamiętać, że korzystanie z wysokiej jakości filtrów do uzdatniania wody nie eliminuje konieczności zachowania czujności. Czujność ta dotyczyć ma przede wszystkim sposobów na wydłużenie żywotności urządzeń służących do uzdatniania wody. Przede wszystkim warto zadbać o ich regularne serwisowanie (wymianę wkładów, pomiary ciśnienia i temperatury, itp.)
Uzdatnianie wody jest procesem polegającym na oczyszczeniu wody do stanu, który jest wymagany dla konkretnego zastosowania. Badanie wody, zwłaszcza ze studni, powinno być pierwszym i niezbędnym działaniem, którego celem jest ocena przydatności wody do spożycia. Główne metody uzyskiwania wody uzdatnionej to: - odżelazianie i odmanganianie - filtracja przy użyciu aktywnego węgla - usuwanie azotanów - zmiękczanie wody - filtracja mechaniczna - usuwanie nieprzyjemnego zapachu, barwy i mętności - dezynfekcja lampami UV.
Częstotliwość badania wody określają Rozporządzenia Ministra Zdrowia w zależności od rodzaju i przeznaczenia wody. Monitoring przeglądowy powinien być wykonywany minimum raz w roku lub według operatu wodnoprawnego (dotyczy Klientów Instytucjonalnych). Konieczne jest wykonanie Monitoringu przeglądowego po wykonaniu ujęcia (studni głębinowej, kopanej), ponieważ pokazuje pełny skład mikrobiologiczny wody lub ścieków. Ponadto koniecznie zbadaj wodę, w przypadku gdy: jest mętna, smak wydaje Ci się dziwny, ma nieprzyjemny zapach (szczególnie siarkowodoru), po umyciu masz podrażnioną skórę, pozostawia rdzawe ślady na przyborach sanitarnych lub praniu, pozostawia szary lub biały nalot na armaturze lub naczyniach, po powodzi lub zalaniu studni, w przypadku gdy studnia była długo nieużywana, po każdorazowym wejściu człowieka do studni, w przypadku zatrucia lub innych niepokojących objawów, jeśli z wody stale korzystają dzieci, osoby starsze lub o obniżonej odporności.
Najprostszym sposobem sprawdzenia tego, czy woda nadaje się do spożycia jest jej ocena pod względem wizualnym oraz zapachowym. Jeżeli woda jest zanieczyszczona można to od razu zauważyć, gdyż przybiera ona odcień żółty lub przy większym poziomie zanieczyszczenia, odcień brązowy. Aby sprawdzić poziom czystości wody należy nalać jej niewielką ilość do przeźroczystego pojemnika. Jeżeli zauważymy podejrzane zabarwienie wody, pod żadnym pozorem nie wolno nam jej spożyć. Taka woda nie nadaje się do picia, a jej spożycie może być związane z poważnymi konsekwencjami natury zdrowotnej. Należy jednocześnie dodać, że zanieczyszczona woda nie tylko może zagrozić naszemu zdrowiu, ale również życiu, gdyż w tego typu wodzie mogą rozwijać się bardzo groźne bakterie. Kolejnym krokiem jest badanie wody pod kątem fizykochemicznym i mikrobiologicznym, w Naszym akredytowanym laboratorium, które określi czy woda spełnia wszystkie normy dotyczące wody do spożycia.
Zakresy badań wymaganych do Sanepidu (PSSE, WSEE) uwzględnione są w aktach prawnych dla poszczególnych rodzajów wód, m.in : - przeznaczonej do spożycia przez ludzi. - z basenów kąpielowych. - z kąpielisk opartych na wodach powierzchniowych. - po kontakcie z nowym materiałem, w celu uzyskania oceny higienicznej PZH. - wód mineralnych, źródlanych, stołowych.
Please enter the email address you used to register. We will then send you a new password.